KORISCENJE KLIME

Obične kućne klime sa ON/OFF varijantom rada kompresora:

To su klime koje se koriste prvenstveno za hladjenje i dogrevanje,
u nekom prelaznom periodu jesenjih meseci i imaju svoju radnu temperaturu od 0-43 stepeni Cel. i kao takve se moraju i koristiti.

ZASTO LEDI SPOLJNA JEDINICA?

Kada temperatura padne ispod 0 stepeni C, ili do -2, ta klima nema pravi efekat grejanja, jer je vlažnost vazduha tada najveća, i spoljna jedinica sav hladan vazduh koji preuzme sa unutrašnje jedinice, nemože lako da izbaci sa sebe,jer se od te velike spoljne vlažnosti stvara sneg na njenom isparivaču.

Klima u sebi ima program automatskog otapanja spoljne jedinice ili strucno nazvan„defrost“.
U tome režimu rada klima ne uduvava topao vazduh u prostoriju, već odledjuje spoljnu jedinicu, taj režim rada traje i po 5 do 6 min i to u čestim intervalima, tako da je iskorištenje klime jako slabo, a troši se el energija.

Uopšteno ON/OFF varijanta znači, da kada klima postigne zadatu temperaturu, gasi kompresor i nastavlja sa radom samo unutrašnja jedinica ( na rezimu hladjenja) ,a kada se ukaže potreba po naknadnom hlađenju ili grejanju kompresor se ponovo pali i tako u krug.

SAVETUJEMO

Naš predlog bi bio ,prvenstveno kod grejanja da namestite temp na max 30 stepeni na daljinskom upravljaču i ostavite klimu da radi, tako se kompresor neće gasiti jer svako ponovno pokretanje kompresora povlaći veću potrošnju el. energije.

To je razlika izmedju klima koje konstantno rade , kao sto su inverteri jer se ušteda el energije oseti, a ako vam je u prostoriji prevruće na tih 30 stepeni lako možete otvoriti vrata od druge prostorije.

INVERTER KLIME

SA INVERTEROM NEMA ZIME

Za ekstremne zime postoje klime, koje su napravljene da rade i na temp od-15 do -20 stepeni a da pri tome u prostoriju duvaju vazduh od + 27 do +30 stepeni C.

Te klime su u A energetskom razredu potrošnja jim je i ispod 1 KW /h vremena rada, s tim da imaju koeficient iskorištenja u rasponu od 1:3 pa i do 1:5 sto znači, da za 1kw uložene el energije, daju od 3-5 kw toplotne snage.

INVERTER NAPREDNA TEHNOLOGIJA

To su klime sa inverter tehnologijom,gde kompresor ima drugačiji režim rada u odnosu na običnu ON/OFF varijantu.
Ima nekoliko brzina, menja ferkvenciju rada, samoodledjivanje ili defrost je brži i efikasniji.
Normalno je da te klime i daleko više koštaju ali naše mišljenje je da su isplativije, jer dobijate efekat i grejanja i hlađenja ,a pošto je to dugoročna investicija, za dve godine kroz potrošnju el.energije se novac vraća.

VASE ODRZAVANJE KLIMA UREDJAJA

CISTITE FILTERE SAMI

Plastične filtere koji se nalaze ispod poklopca unutrasnje jedinice, je poželjno očistiti -oprati svakih 10-15 dana kad klima radi svaki dan.

To možete uraditi sami , tako sto ćete jih izvaditi iz klime i natopiti nekim sredstvom za pranje (može i sudova…i ostaviti par minuta , potom pod mlazom vruće vode isprati , otresti od ostatka vode i vratiti u klimu.

ISKLJUCIVANJE PRILIKOM GRMLJAVINE

OVO JE KORISTNO ZNATI

Pošto se proizvođači klima uređaja u garanciji koji dobijate ,OGRAĐUJU od priznavanja iste…

Ako se kvar desi usled udara groma ili kada eletrični napon nije konstantan,
bez obzira dali je viši ili manji od 230v
poželjno bi bilo, da prilikom grmljavine isključite klima uredjaj iz mrežnog napona..
Jer udar groma preko naponskog provodnika koji je uključen u struju izaziva kvar štampane ploče (elektronike) .
POPRAVKA ELEKTRONIKE
Garancija vam to ne pokriva, kod običnih klima popravka takvog kvara kosta od 30-50 evra, a kod inverterskih klima to košta i do 150 evra pa je upitna isplativost popravke.

Saveti