VI ,ČESTO PITATE…
Oduvek je bilo pitanje,na koje često nailazimo u kontaktu sa strankama:

DALI JE STVARNO POTREBNO RADITI TAJ GODIŠNJI SERVIS, KOLIKO TO IMA EFEKTA, DA LI JE TO SAMO UZIMANJE NOVCA ITD?

Odgovor je lako dati, kada je klima pred kojom stoji stranka fizički prljava, i kada čovek može da vidi svu tu prljavštinu, i oseti ustajali vazduh neprijatnog mirisa…..kod ostalih situacija to ide malo teže.

Ali stručno,odgovor bi glasio ovako:
DA, potrebno je to odraditi bar jednom godišnje, a najbolje pred početak sezone hlađenja (april, maj) mesec.

Unutrašnja jedinica se nalazi u prostoriji gde borave ljudi, a ona radi na principu korišćenja već postojećeg vazduha, koji se nalazi u prostoriji i taj vazduh uvlači-provlači kroz sebe i ponovo ga vraća u prostoriju.

VAZDUH U PROSTORIJI SA KLIMOM…

Sam vazduh po sebi nosi sitne čestice prljavštine nevidljive za ljudsko oko, poprima mirise iz kuhinje (mirise prilikom pečenja ribe, mesa, ulja itd).

KUĆNI LJUBIMCI U PROSTORIJI SA KLIMOM

Gde ima kućnih ljubimaca dlaka leti i meša se sa tim vazduhom i sve to ulazi u klima uređaj-unutrašnju jedinicu i ostaje na isparivaču i filterima.

ODAKLE VAM PRETI OPASNOST IZ KLIME?

U kadici-rezervoaru unutrašnje jedinice, koji služi za odvod vode prilikom kondenzacije, nalaze se pregrade u kojima se zadržava plesan i buđ, kao i na ventilatoru unutrašnje jedinice, isparivaču i filterima.

PROBLEM SU NAM SVIMA MIKROORGANIZMI I BAKTERIJE...

Ta plesan i buđ stvara neprijatan miris ustajalog vazduha i najveći je izvor bakterija štetnih po vaše zdravlje koje mogu da izazovu niz alergija, iritacija, kašlja, pa čak i takozvanu legionarsku bolest.

Prilikom rada klima uređaj će uvući u sebe vazduh iz prostorije, i potisnuti ga kroz takav prljav isparivač nazad prema vama u prostor…

A SLOŽITI ĆE TE SE DA TO NE ŽELITE!!!!!

SPOLJNA JEDINICA

Spoljna jedinica je srce klima uređaja, i potrebno je jednom godišnje prekontrolisati, prikopčati na instrumente (manometre), da se isprati režim rada kompresora, nivo freona, napon koji vuče kompresor itd.

U slučaju izostanka takve kontrole, može se desiti da klima odnosno kompresor radi bez freona, što mu umanjuje vek trajanja, klima po sebi radi ali nemate željeni efekat (hladjenja ili grejanja) a trošite el.energiju, da ne govorimo o tome da je krajnji rezultat svega kvar kompresora koji zahteva kupovinu novog klima uredjaja iako se kompresor može zameniti ali je ekonomski neisplativo.

Izmenjivač na spoljnjoj jedinici, je izložen vremenskom uticaju, kao i smogu u gradovima gde je ferkvencija saobraćaja velika.
U proleće se pojavljuje polen kojI leti vazduhom …sve to stvara prirodni izolator na izmenjivaču-kondenzatoru , koji umanjuje pravilan rad klima uredjaja, pa se mora spoljna jedinica nekada i oprati pumpom visokog pritiska.

Zato je odgovor DA jer za TOLIKO din koliko košta servis vi mirno dočekujete tople dane, i pokrili ste sve eventualne troškove.
Prilikom servisa koji rade stručna lica, kao što smo MI, potrebno je:

rastaviti masku unutrašnje jedinice da se dodje do isparivača

oprati isparivač hemijskim sredstvom

isprati isparivač vodom

prekontrolisati turbinu unutrašnjeg ventilatora

izvršiti preventivnu zaštitu antibakterijskim sredstvom

izvršiti kontrolu rada kompresora i nivo freona (po potrebi dopuniti)

po potrebi oprati izmenjivač na spoljnjoj jedinici

prekontrolisati napon i cevno nevezivanje

po završetku ispratiti rad klima uređaja