Kao i u svakom poslu, tako i kod ugradnje klima uređaja najbolje je kada to urade lica koja su stručno osposobljena za to.

Zato mi kao servis uvek insistiramo da se konsultujete sa nama ,predočite nam vašu situaciju vezano za objekat-prostorije koje želite da klimatizujete da bi mogli na osnovu našeg iskustva i vaše kupovne moći odabrati pravi i adekvatan uređaj za vas.
Prilikom montaže treba uzeti u obzir nekoliko parametara koji određuju i sam odabir jačine klima uređaja kao i samo lokaciju u prostoriji.Treba da znamo dali ćemo klimu koristiti samo za hlađenje i eventualno za dogrevanje u prelaznom period,ili će nam klima koristiti kao osnovni vid grejanja u zimskom periodu.

A ti parametri su sledeći :

 • Veličina prostorije
 • položaj objekta u odnosu na strane sveta
 • broj odnosno količina zastakljenih površina u prostoriji koju treba klimatizovati
 • postojeća termička izolacija zgrade,
 • broj osoba koje borave u prostorijiu nekim poslovnim objektima-lokalima
 • prisustvo uređaja koji svojim radom dodatno zagrevaju prostoriju,
 • frekvencija prolaza kroz prostoriju i slično.

STAN SA VIŠE NIVOA

U stanovima sa više nivoa-prostorija je bitno da se klima najpre montira po svojoj nameni, što znači dali će samo da hladi ili će zimi da se koristi kao osnovno sredstvo za grejanje, jer je kretanje toplo-hladnog vazduha tu presudno.

Hladan vazduh se kreće po dnu prostorije.
Ako je klima montirana blizu stepeništa,
ili bilo kakvog otvora koji bi dozvolio da taj vazduh odmah prostruji u prostoriju, na donjem nivo-u, tako montirana klima u gornjem spratu nema efekat hlađenja.

A znamo da su potkrovlja leti najveći problem za boravak jer su užasno topla.

Sa druge strane ako klimu koja treba da greje, montirate opet blizu tih otvora za sprat ili ulaznih vrata sva toplota i topao vazduh koji se širi u pravcu plafona odlazi u gornje prostorije.

KLIME KOJE KUPITE PREKO NAS

Godinama već montiramo klime i preporučujemo strankama nešto što je provereno i pouzdano.

Kada se novi brend pojavi na tržištu ili novi artikal u već postojećem brendu,potrebno je da prođe određeno vreme da se stekne “poverenje”u rad klime kako na hlađenju tako i na grejanju. Zato uvek prelažemo da se konsultujete sa nama jer za takvu klimu možemo dati garanciju kako na ugradnju tako i na rad klime – da ćete biti zadovoljni sa kupovinom.

U našem cenovniku ćemo  sigurno pronaći nešto što može zadovoljiti vaše kako finansijske potrebe tako i servisne.

FM KLIMA SERVIS ISTALACIJA ILI UGRADNJA KLIME

Sam process instalacije – ugradnje klime obuhvata :

 • Pozicioniranje i montažu nosača unutrašnje i spoljne jedinice i bušenje rupe za provlačenje međuvezne instalacije
 • navezivanje el.kablova i kondez creva kao i bakarnih cevi na unurašnju jedinicu i provlačenje kroz zid sa fiksiranjem unutrašnje jedinice na zid.
 • oblikovanje međuvzne instalacije sa spoljne strane zida  prema poziciji nosača i fiksiranje spoljne jedinice na nosače
 • povezivanje cevne-freonske instalacije,povezivanje elektro instalacije, rešavanje odvoda kondenzata-vode.
 • vakumiranje sistema,provera eventualnog puštanja vakuma… ako je sve ok, puštanje gasa u sistem  i  pokretanje klima uređaja.
 • kontrola rada klime i edukacija stranke o načinu krošćenja klime