4 znaka da je vreme da staru klimu zamenite novom – 2. deo

fmk-klima-servis-beograd-sombor-zamenite-staru-klimu-novom-22-03

U prethodnom članku smo načeli temu starih klima i određivanja trenutka njihove konačne zamene. Iako savet profesionalca koji se bavi popravkom i održavanjem klima treba uzeti ozbiljno u obzir, određeni znakovi jasno mogu da vam pomognu da i sami zaključite da je to vreme došlo.

Osim starosti klime za koju smo objasnili u prethodnom članku važnost primetite i da li imate sledeće poteškoće sa vašim klima uređajem:

2. Vaš klima uređaj se često kvari

Ako vam svake godine majstor redovno održava klimu ne bi trebalo da imate kvarove tokom kada je najbitnije, tokom leta ili zime. Tehničari su, zbog svog iskustva i znanja, sposobni da tokom redovnog servisiranja primete početak kvara, poput početka karijesa na zubu i da preventivno deluju kako bi se kvar izbegao.

Obratite se profesionalcima sa preko 10 godina iskustva za odabir i profesionalnu, pouzdanu ugradnju i održavanje vaše klime. Pošaljite upit na stranici kontakt ili nas pozovite.

Ako se ozbiljniji kvarovi češće pojavljuju i pored toga što radite redovan servis to je siguran znak da treba da se pripremate za kupovinu novog uređaja. Iako to ne mora nužno da znači da se klimi približio kraj radnog veka, frekvencija popravki može toliko da isprazni džep da ćete lako doći u situaciji da otkrijete da ste odavno mogli da kupite ne jednu, nego dve nove klime.

3. Vaš računi za struju su enormno skočili

Računi za struju su se izuzetno povećali a nije došlo do poskupljenja struje. Ako niste skoro kupili novi uređaj u kući koji je veliki potrošač pa je ova pojava očekivana, jedan od krivaca za visoke račune može da bude klima uređaj. Zbog neprimetnog kvara ili gubitka efikasnosti u radu klima uređaj može koristiti znatno više električne energije od one propisane od strane proizvođača. Jedan od razloga može biti i starost uređaja što nas vraća na prvi znak na koji treba da obratite pažnju, ali starost nije uvek razlog. Ako majstor potvrdi vaše sumnje, svakako je trenutak za kupovinu nove klime.

4. Vaša klima koristi R-22 Freon

Ovaj gas, koji je izuzetno štetan po prirodu, je zabranjen u Evropskoj Uniji od 2004. godine,  u SAD-u od 2020. godine kao i mnogobrojnim zemljama širom sveta.. Iako formalno pravno u Srbiji niko ne brani (još uvek) da upotrebljavate R-22 Freon, u praksi ovakvom odlukom direktno doprinosite uništenju našeg prirodnog staništa.

Ne morate da paničite, očigledno je da nećete da umrete ako ga koristite u svojoj klimi ali ako razmišljamo o tome sa svet ostane i generacijama posle nas, kupovinom nove klime možete odabrati opciju kojom u velikoj meri umanjujete svoj negativan uticaj na životnu okolinu.