Australian Open – Kako će se spuštati temperatura u Rod Lejver areni?

fm-klima-servis-kako-ce-se-spustati-temperatura-na-australian-open-rod-lejver-arena-2022-01

Australijska leta, posebno u Melburnu, mogu da budu nepredvidiva a temperature mogu da budu veoma visoke. Najviša zabeležena temperatura u Melburnu zabeležena je 7. februara 2009. godine i iznosila je 46,4 °C.

Održavanje ključnih područja i pratećih objekata Australian Open turnira prijatno ohlađenim tokom turnira jeste veoma ozbiljan izazov. Za ovakve poduhvate se unajmljuju timovi inženjera koji projektuju ne samo sistem za hlađenje već i, kako se popularno naziva,kompletnu kontrolu klime objekata.

Obratite se profesionalcima sa preko 10 godina iskustva za odabir i profesionalnu, pouzdanu ugradnju i održavanje vaše klime. Pošaljite upit na stranici kontakt ili nas pozovite.

Rod Lejver arena, centralni teren na kome se igra finale, je objekat koji izgrađen 1988. godine i klimatizacija na ovom terenu nije prepuštena slučaju. 2017. godine pokrenuto je veliko renoviranje ovog impresivnog objekta sa ciljem da se završni radovi okončaju tek 2023. godine. Tokom ovog perioda biće uloženo više od 1 milijarde dolara za njenu obnovu.

U okviru renoviranja, kada je u pitanju klimatizacija, delovi arene su zonirani a u svakoj zoni se temperatura usklađuje prema broju ljudi koji su trenutno prisutni. Ovaj detaljan pristup dovodi do velike uštede električne energije koja se troši za ventilatore i opremu za hlađenje. Mašine koje se ovde ugrađuju i održavaju uključuju rashladne uređaje namenjene za industrijsku upotrebu i tzv. spakovane, mobilne klime koje predstavljaju klime velikog kapaciteta čiji su svi delovi upakovani u celinu kako bi se lako mogle pomerati sa jedne lokacije na drugu.

Zanimljivo je da se pristup ne ograničava na regulaciju temperature već uzima u obzir i redovnu filtracija vazduha pa se tako čak i aktivno se prate nivoi CO2 (ugljen-dioksida) na parkinzima, a ventilatori se automatski uključuju prema potrebi radi smanjenja nivoa opasnih gasova u području.