Dali klima troši mnogo struje?

Mnogo faktora utiče na potrošnju električne energije prilikom rada klima uređaja. Do kraja ovog članka upoznat čete najbitnije faktore.

Bitni faktori

Najbitniji faktor je toplotna izolovanost prostorije koju želimo da ugrejemo ili ohladimo, kao i stanje otvora ili preciznije stolarije( prozora i vrata).

U obzir treba svakako i uzeti snagu klima uređaja koja može da zadovolji kvadraturu prostorije.

Npr. 3,5 kw klima vam može pouzdano “završiti posao” u prostoriji od 50 -ak kvadrata ako su gore navedeni uslovi ispunjeni;

  • da su zidovi toplotno izolovani,
  • da su prozori i vrata u dobrom stanju…
  • da nemate gubitaka toplote.

Jer u tom slučaju klima radi neprestano i trosi struju a nema zadovoljavajućeg efekta.

Još jedan od faktora je sama pozicija klime tj unutrašnje jedinice.

Klima od 3,5kw koju smo naveli u prethodnom primeru može da “završi posao.”

ALI ako smer duvanja pokriva bar 80{64fb38127cfa880b409c07663ed4519041f3440ad7a75462664eb0d1a45dc006} prostorije koju klimatizujete.

To znači da kada klima duva u prostoriju da ispred unutranje jedinice nema pregradnih zidova ili fizičkih prepreka koje bi onemogućavale da taj vazduh koji je klimatizovan (ohlađe ili zagrejan) dospe do najudaljenijih delova prostorije.

Ako je to igrom slučaja zbog rasporeda prostorija u stanu nemoguće, bolje je sa dve klime manjeg kapaciteta klimatizovati željene prostorije.

Redovni servis

Jedan od bitnih faktora je i održavanje klime, dali se redovno servisira, jer prilikom servisa kontroliše se i rad klima uređaja kao i stanje filtera.