Kad i kako se čisti klima uređaj?

fm-klima-servis-beograd-sombor-ugradnja-popravka-klima-uredjaja

Redovno čišćenje klime je važno kako bi se održao kvalitet vazduha u domu. Proizvođači klime, a i serviseri, reći će vam da je bitno da očistite klimu na nekoliko nedelja. Ipak, sve se svodi na to koliko je klima često u upotrebi.

Ako se odlučite da čistite klimu samo u proleće ili jesen, dakle dva puta godišnje, nemojte se iznenaditi ako ugledate i filter koji je još prljaviji nego ovaj sa slike.

Prljavi filteri mogu prouzrokovati i do 15{64fb38127cfa880b409c07663ed4519041f3440ad7a75462664eb0d1a45dc006} veći utrošak struje od strane klima uređaja.

Uzmite u obzir da kod split sistema, klima uređaja koji su najčešći u našim domaćinstvima jeste bitno da se očiste i spoljna i unutrašnja jedinica, a nečišćenje klime u dužem vremenskom periodu veoma lako može prouzrokovati kvar.

Čišćenje spoljne jedinice

Važno je da spoljna jedinica nema nikakvih prepreka ispred sebe pri radu. Ovo najčešće mogu biti biljke koje će se diskretno uvući u sistem rada, ali u gradskim uslovima, i kesa nije nemoguća prepreka. Ne ustručavajte se da obrišete spoljnu jedinicu mokrom krpom i da usisate prašinu ali se potrudite da izbegnete da je samostalno otvarate jer je to ipak posao za majstora.

Čišćenje unutrašnje jedinice

Kod unutrašnje jedinice bi trebalo redovno čistiti kućište, krilca i filtere. Mokra krpa sa mlakom vodom i blagim sredstvom za čišćenje učiniće čuda za vaše kućište i krilca srednjoročno jer će vaša unutrašnja jedinica klima uređaja zadržati svoj sjaj tokom mnogo godina.

Unutrašnji filter može i treba da se usisa, ali nije na odmet i povremeno ga potopiti u mlaku vodu sa blagim sredstvom za pranje kako bi ste očistili masnoće i na mikro nivou. Pojedine klime imaju više filtera ili filtere za jonizaciju vazduha tako da uzmite u obzir da je potrebno da nijedan filter ne izostavite iz rutine redovnog čišćenja.

Ako vam metoda usisavanja i pranja ne zvuči privlačno na tržištu se mogu pronaći i sprejevi koji dezinfikuju i produvavaju filtere od prašine te se možete odlučiti za korišćenje te mogućnosti. Konačno, jesen je idealno vreme da ovu aktivnost prepustite svom majstoru tokom redovnog servisa.