Kada klima procuri ili ne izbacuje vodu

Kada klima procuri?

Klima može da procuri iz više razloga.

Najčešći razlog je izostanak redovnog servisiranja, Prilikom servisa majstori kontrolisu odvod vode i prljavost kadice u kojoj se skuplja voda.

Dešava se da na kraju kondenz creva koje odvodi vodu uginu bube, pčele,ose …jer dolaze tu u letnjim vrelim danima da piju vodu.

Znaju se uvući u crevo i tu uginu ili jih jednostavno predatori iz njihovog životinjskog sveta usmrte i tako ostanu . nekada se i bube učaure i jednostavno ostanu na kraju creva. Zimi kada se letnji kondenz ne koristi služi kao skloniste letećim i ostalim insektima.

Ako je letnji kondez prilikom montaže sproveden u spoljnu jedinicu a ona izložena velikoj ferkvenciji prašine i opadanja lišća koji upadne u njenu kadicu i pritom začepi odvod vode i u tom slučaju će praviti problem.

Prilikom nestručne ugradnje klime ,ako je rupa kroz koju je sproveden odvod kondez vode izbušena sa kontra padom voda će prelivati u prostoriji.

Kada klima ne izbacuje vodu?

Problem se pojavljuje kada nema freona i kompresor ne stvara razliku između spoljne i unutrašnje temperature.

Ako je zadata temperatura na daljinskom upravljaču minimalna u odnosu na spoljnu temperaturu. Naprimer ako je napolju 30 stepeni a vi ste podesili daljinski na recimo 27 stepeni onda će klima minimalno kondenzovati ili uopšte neće.

Ako su prljavi filteri na unutrašnjoj jedinici ili se oko spoljne jedinice,na kondenzatoru ili isparivaču stvorio prirodni omotač koji sprečava normalan rad klime.

Ili je crevo za odvod vode zapušeno.