Kako se pravilno puni klima?

Nekada su nove klime stizale bez rashladne tečnosti -gasa u sebi pa smo morali prilikom montaže da jih punimo.

Sada,u novije vreme već nekih 15 god možda i više klime stižu sa freonom u sebi tj u kompresoru spoljne jedinice je fabrički zatvoren freon.

Kada klima posle izvesnog vremena tokom korištenja ostane bez freona postupak saniranja problema je sledeći ;

1.Prvo treba pronaći uzrok curenja freona,koji može biti greška prilikom montaže da cevi nisu dobro “napertlovane” što znači da konusni završetci koji nalažu na spojeve na unurešnjoj i spoljnoj jedinici nisu pravilno urađeni od strane majstora.Da spoljna i unutrašnja jedinica nemaju neko mehaničko oštećenje kao i cevni sistem koji jih povezuje. Dešavalo se jako retko ali je bilo slučajeva da je klima fabrički oštećena ili slabo spojena pa ima otvor koji je minimalan ali dovoljan da freon pod pritiskom koji stvara kompresor za jedan dan rada izcuri. Mada se ovaj kvar detektuje odmah prilikom montaže ako se vakumira sistem?

2. Kada smo sanirali eventualne probleme za koje pretpostavljamo da su uzrok curenja gasa ,prikopčavamo vakum pumpu i vakumiramo sistem.Vakumiranje će pokazati dali smo rešili problem ili ne,ako nam posle testa vakumiranja ne pušta sistem možemo sa sigurnošću reči da smo sanirali kvar.

3. Svaka klima na spoljnoj jedinici ima tabelu -ličnu kartu na kojoj stoje informacije o kapacitetu klime,ulaznoj snazi el energije,tehničke karakteristike itd. Među tim podatcima stoji i podatak o vrsti freona koje koristi klima uređaj za rad i količini freona koji ima u sebi. Npr: R 410a …..830gr. Mi majstori koristimo vage na koju se stavlja boca sa adekvatnim freonom i klmu dopunjavamo u vakumiran sistem na onu gramžu koja stoji na njenoj tabeli.

Puštamo klimu u rad i pratimo pritisak na instumentima-manometrima.