Ko je baba Marta i zašto ne voli klime?

fm-klima-servis-sombor-beograd-ugradnja-baba-marta-sneg

Mart je krenuo i, posebno ljudi koji ne vole zimu, jedva čekaju od obuku majice sa kratkim rukavima. Međutim, posle nekoliko gotovo prolećnih dana, ne prvi put, kao neočekivano iznenađenje se pojavljuje sneg niske temperature te se zimska garderoba još ne može odložiti.

Oni sa dužim stažom na planeti Zemlji dobro su upoznati sa čestom pojavom da se pred dolazak proleća zima još jednom nenadano javi zima. Ovo je toliko poznato u našim krajevima da je u narodu to i potkrepljeno narodnim verovanjem personifikovanim u vidu baba Marte.

Baba Marta je poznata gotovo kod svih slovenskih naroda i ime joj dolazi po mesecu martu, odnosno rimskom bogu rata – Marsu.

Jedna od legendi kaže da se razljutila kada je rimski vladar Numa Pompelije odlučio da doda dva meseca ispred nje, oduzevši joj tako prvo mesto u kalendaru. To ju je navelo da postane ćudljiva i promenljiva pa se lako i ražesti. Čas se ljuti na pa se sveti šaljući hladnoću na zemlju, a čas svojim dobronamernošću donosi lepršave prolećne dane.

Ovih dana možemo na svojoj koži osetiti pravu ćud baba Marte, ali kojih hiljadu godina kasnije stvari su se značajno izmenile. Savremena tehnologija, u vidu klima uređaja, nam donosi komoditet da dom lako ugrejemo i ne dozvolimo baba Marti da svoj bes iskaljuje na nama.

Obratite se profesionalcima sa preko 10 godina iskustva za odabir i profesionalnu, pouzdanu ugradnju i održavanje vaše klime. Pošaljite upit na stranici kontakt ili nas pozovite.

Baba Marta verovatno zbog toga nije srećna i sigurni smo da će se vratiti, ako ne sledeće, onda one tamo godine. Ipak, u današnje vreme ne moramo toliko brinuti o tome ali je lepo se razonoditi se lepom pričom u miru svoga doma.