Ko je izmislio klima uređaj?

Klima uređaji su vrsta komfora koje mnogi prihvataju zdravo za gotovo. Ipak, klime su u mnogome promenile i olakšale života za veliki deo svetske populacije. Da li ste se ikad zapitali ko je i kako došao do otkrića ovog zaista veoma korisnog uređaja?

Vilis Kerijer (Willis Carrier) je izmislio klima uređaj za potrebe štamparije.

Sackett-Wilhelms, izdavačka i kompanija za litografiju iz Bostona je imala početkom 20. veka velike probleme pri izvršavanju svojih usluga. Velika toplota i vlažnost su uticali na promenu veličine i svojstva papira tokom procesa nanošenja mastila. Iako su metoda za hlađenje prostora postojale nije bilo moguće kontrolisati i vlažnost vazduha.

fmk-1902-01-fm-klima-servis-beograd-shema-prve-klime-01-21
Najverovatniji izgled prvog klima uređaja (preuzeto sa williscarrier.com)

Vilis je za potrebe rešavanje njihovih problema 1902. godine stvorio izum koji je bio u mogućnosti da ohladi prostor ali i da održava konstantan nivo vlažnosti u prostoriji. Kako se njegov uređaj pokazao uspešan on nije stao na tome već je svoju inventivnost pretočio u biznis. 1915. godine osnovao je kompaniju Carrier Engineering Corporation sa sedištem na Floridi koja je danas multinacionalna korporacija vredna skoro 18 milijardi dolara. Ova kompanija je u 2020. godini zapošljavala 56000 ljudi.

Obratite se profesionalcima sa preko 10 godina iskustva za odabir i profesionalnu, pouzdanu ugradnju i održavanje vaše klime. Pošaljite upit na stranici kontakt ili nas pozovite.

Ipak, iako je prvi klima uređaj napravljen 1902. godine, verzija za kućnu upotrebu je na tržište izašla tek 1914. godine. Bila je visoka preko 2 metara, široka nešto ispod 2 metara a dugačka neverovatnih 6 metara. Da bi ste ovo luče imali u svojoj kući u to vreme ste trebali da izdvojite između 10000$ i 50000$ što je, kada se preračuna na današnje dane grubo između 120000$ i 160000$.

U ono vreme je klima uređaj je, očigledno, bio dostupan samo izuzetno imućnim građanima. Ipak, i pored brojnih nedostataka, stekao je veliku popularnost i ljudi su ga kupovali te je današnja moderna, znatno unapređena verzija, dostupna većini stanovništva.