Odabir lokacije klime za ekonomičniji rad

fm-klima-beograd-prodaja-ugradnja-servis

Čest je slučaj da se ugradnja klime vrši na najneupadljivijem mestu bez racionalnog razmišljanja o tome da li će ta lokacija biti idealna da pokrije prostor koji opslužuje.

Međutim, ako se odlučite da odvojite malo vremena i razmislite koje bi mesto bilo pogodno za postavljanje rashladnog uređaja ali, u velikom broju slučajeva, i uređaja za grejanje koji vas opslužuje veći deo godine, znatno ćete mu produžiti životni vek i efikasnost rada..

Kada su napolju visoke temperature, to znači da vaš sistem hlađenja uvlači vruć vazduh, a kako bi postigao željenu temperaturu mora intenzivnije da radi. Loš odabir mesta ugradnje može dovesti do uvećanih računa i potencijalno više popravki.

Šta možete učiniti povodom toga?

Idealno bi bilo da klima uređaj bude postavljen na mesto koje:

  • Nije celodnevno i direktno izloženo Suncu
  • Nalazi se na hladnijoj strani vaše kuće (severna strana vaše kuće je obično najbolje mesto za ugradnju)
  • Nije vertrovito ili u vazdušnom tunelu

Naravno, možda vam deluje da nije ekonomično jednostavno premestiti klima uređaj, ali i u tom slučaju uvek postoje rešenja kojima olakšavate posao rashladnom sistemu.

Obavezno održavajte pravilan protok vazduha,  zakažite servis minimum 2 puta godišnje (pred sezonu hlađenja i sezonu grejanja) i, ukoliko ste u mogućnosti, premestite uređaj na poziciju gde neće biti izložen direktnom Suncu tokom celog dana.

Prirodan hlad oko spoljne jedinice neće uvek uspeti da zaustavi efekte vrućeg spoljašnjeg vazduha zbog količine vazduha koju vaša jedinica treba da uvuče. Ali, ako posadite drveće (imajući na umu pravilnu raspoređenost), to može rashladiti vazduh oko vašeg klima uređaja i ublažiti efekte visokih letnjih temperatura.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, slobodno nas kontaktirajte za sva pitanja u vezi sa instalacijom klimatizovanog grejanja i hlađenja.