Zaštita spoljne jedinice klime – na šta obratiti pažnju?

FMK-fm-klima-servis-jesen-zima-zastita-klime-beograd-01

Tokom hladnijih godišnjih doba nije neuobičajena pojava jakih vetrova, kiša ali i grada i snežnih oluja. Koliko god je dobro što znamo da možemo da se oslonimo na dobrog majstora za klime, naravno da želimo da predupredimo česte posete majstora pa nije na odmet pročitati nekoliko saveta o tome kako zaštiti spoljnu jedinicu klima uređaja.

Spoljne jedinice klima uređaja su projektovane za rad u spoljnim uslovima ali to ne znači da su neuništive. Dok će kišu svakako izdržati, stručnjaci naglašavaju da su jedni od najvećih najvećih neprijatelja klima uređaja, padavine poput grada, smetova te otpaci koji se mogu pojaviti kao posledica olujnih uslova.

Obratite se profesionalcima sa preko 10 godina iskustva za odabir i profesionalnu, pouzdanu ugradnju i održavanje vaše klime. Pošaljite upit putem kontakt forme ili nas pozovite.

Dok klimu nije dobro zatvoriti u kutiju kako bi ventilator mogao da radi nesmetano, dekorativna ograda sa velikim prorezima može, osim estetske uloge, zaštiti uređaj od udara velikih predmeta, poput grana ali i đubreta, poput plastičnih kesa, koje može izazvati kvar.

Nadstrešnica iznad spoljne jedinice je uvek dobra ideja jer štiti klimu od udara ledenica kod pojave grada i, slično kao u prethodnom primeru, od udara odlomljene grane. Svakako se ne treba odreći drveća i grmlja u dvorištu ili ispred zgrade zbog klime ali pravovremeno orezivanje će, osim što će prijati biljci, smanjiti šansu da manji otpaci odlete i naprave problem u radu.

Spoljnu jedinicu klime ne bi trebalo okačiti nisko iznad zemlje. Klime su uređaji koji su projektovani da rade dugi niz godina i stoga postoji verovatnoća pojave bujica ili poplava pa će u tom slučaju velika količina vode prodreti u spoljnu jedinicu i zasigurno izazvati kvar.

Konačno, brinete li od strujnog udara, ugradite fidovu sklopku i/ili prenaponsku zaštitu i zaštitićete ne samo klima uređaj, već sve aparate u kući. Ako to nije slučaj, tokom jakih oluja možete preventivno izvući strujni utikač i obezbediti sebi mir.